Az Ön kutyaoktatója

A weboldal eladó!
Érdeklődni:
0630-335-7885

Miért válasszon engem?

  1. Olcsó árakkal dolgozom
  2. Rugalmas az időbeosztásom
  3. Munkámra garanciát vállalok

 

Kutya szocializálás háznál


Az állattartás mindig nagy felelősséget hordoz magában. Az ember, amikor valamilyen állatot befogad a házába, akkor automatikusan felelősséget vállal érte. Etetni, itatni kell, gondoskodni kell a tisztán tartásáról, a rendezett környezet, az egészséges életkörülmények biztosításáról, illetve gyakran az állat szocializálásáról is. Természetesen minden állat tartásának meg vannak az általánosságokon kívül az egyedi kívánalmai. Egy teknőssel nem úgy kell bánni, mint mondjuk egy macskával vagy egy kutyával. Minél értelmesebb egy állat, annál jobban igényli a törődést, az odafigyelést az ember részéről, illetve az emberrel való kapcsolattartást. A kutya egyike azoknak a háziállatoknak, amelyek számára fontos az emberrel való szoros kapcsolat, a napi szinten történő kontaktus biztosítása. 

Aki komolyan veszi a kutya tartást, az tisztában van vele, hogy a kutyával való törődés fogalmát nem meríti ki annak a fizikai szükségeinek az ellátása, hanem ennél fontosabb a szocializáció, amelyen keresztül felépül a kutya személyisége, illetve a környezetéhez való viszonya. Amennyiben azt szeretnénk, hogy kutyánk megtalálja a helyét a családban, illetve megértse, hogy mi az, amit megtehet, és mi az, amit nem. Ez érdeke a gazdának és érdeke a kutyának is. Ahhoz, hogy egy kutya nyugodt, rendezett idegzetű, kiegyensúlyozott legyen, a szocializáció elvégzése elengedhetetlen. Természetesen ez nem olyan egyszerű, mint, ahogyan látszik, és feltétlenül tudatosságot, és kitartást vár el a gazdától is és a kutyától is. Ne feledjük, hogy megéri a fáradtságot, mert egy életre szóló baráti kapcsolat kezdete lehet a gazda és a kutya között. Láthatjuk az ellenkezője, az oda nem figyelés, a kutya elhanyagolása milyen eredményre vezet.

A szocializációt hasznos elkezdeni lehetőség szerint a kiskutya életének korai szakaszában, és abban a környezetben, ahol lakik. Kezdődjön tehát a kutya szocializálása háznál. Fontos, hogy először ott találja meg a helyét, ahol él. Az esetek többségében a szocializálás elkezdése előtt forduljunk szakemberhez, aki egyrészt megadja a szükséges segítséget, tanácsokat, másrészt közös megegyezés esetén, kiszállva a kutya élőhelyére, háznál el is végzi a szocializálást, oktatást. Amennyiben nem magunk végezzük a szocializálást, akkor is jó, ha jelen vagyunk, amikor a szakértő dolgozik a kutyával, és vele együtt végezzük el a különböző feladatokat, gyakorlatokat, hogy megtanuljuk magunk is a módszert, illetve a kutya is megszokja, és a tőlünk is elfogadja a parancsokat, vezényszavakat, jelzéseket. Az elvégzendő gyakorlatok tartalmazzák a kutya magunkhoz hívását, a helyére küldést, a különböző testhelyzet gyakorlatokat, mint például ül, áll, fekszik, helyben maradás, stb. Természetesen a megtanítandó feladatok száma, és fajtája megegyezés tárgyát képezi, amit előre egyeztetni kell a kiképzővel, hogy a megfelelő feladatsort össze tudja állítani.

A kiképzésen túl a szakember a kutyatartással kapcsolatosan is tanácsokkal látja el a gazdát, hogy egyedül is a lehető legjobban el tudjon boldogulni a kutyával, és megfelelően tudja fenntartani a kialakult szocializációt a kutyában.